Кои храни са отровни за кучетата? Отровни храни за куче; токсични храни за куче; може ли кучето ми да яде;

Кои храни са отровни за кучета? Ежедневни храни, които трябва да избягвате.

Храни, които консумираме почти ежедневно, но са опасни за любимите ни опашатковци. Както се грижим за техния комфорт с подходящите аксесоари за разходки, така и правилната храна играе решаваща роля за тяхното здраве. Нека заедно научим кои храни трябва да избягваме, за да поддържаме нашите кучета щастливи и здрави.

 

🍫 Шоколад

Шоколадът съдържа теобромин - стимулант, който кучетата преработват много по-бавно от хората. Това прави шоколада токсичен за опашатковците, а поглъщането му може да доведе до замаяност, диария, забързан сърдечен ритъм, пристъпи и дори фатален край. Шоколадът трябва да се отбягва независимо от вида и състоянието му. 🐶 Малките породи са подложени на най-висок риск понеже дори много малко количество може да е опасно за здравето им.

 

🧄🧅 Лук и чесън

Те съдържат в състава си съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучетата. Дори малки количества могат да предизвикат влошаване на здравословното състояние, а регулярният прием може да доведе до анемия, увреждане на еритроцитите и нужда от кръвопрелитие. Това е една от причините да се забранява даването на храна “от масата”. 🍽️

 

🍇 Грозде и стафиди

Този така вкусен за хората плод е токсичен за кучетата. Приемът му може да доведе до бъбречна криза. Четириноги, които са погълнали дори малко количество изпитват повръщане и разстроен стомах, а при някои дори 2-3 стафиди са достатъчни да доведат до проблеми с бъбреците. Препоръчва се изцяло да избягвате гроздето и стафидите.

 

☕ Кофеин

Кофеинът, срещащ се в чай, кафе и шоколад, може да бъде токсичен за кучетата и да предизвика нервни проблеми, повръщане и повишено сърдечно напрежение. Затова е важно да избягваме да им предлагаме храни и напитки, съдържащи кофеин.

 

🍺 Алкохол

Дори малки количества алкохол могат да предизвикат сериозни проблеми при кучетата, включително отровявания и затруднено дишане. Никога не оставяйте напитки с алкохол на достъпно място за вашето куче. Ако все пак искате да "почерпите" кучето си, може да му купите безвредна кучешка бира. Знаехте ли, че такъв продукт се продава в зоомагазините?

 

🥑 Авокадо

Може ли кучето ми да яде авокадо? Това може би ще ви изненада, но една от модните добавки към храната ни - авокадото, може да бъде опасно за кучетата. Съдържащите се в него персинови масла могат да предизвикат проблеми със сърцето и диария при кучетата. Затова, въпреки полезните свойства за нас, е добре да се избягва при храненето на нашите любимци.

 

🍅 Домати

Доматите, включително зелените им части, съдържат солани и токсични вещества, наречени томатин и соланин. Тези вещества могат да предизвикат проблеми като нестабилност на стомаха и сърдечни проблеми при кучетата. Избягвайте да давате домати на кучетата и ги държете далеч от тази така популярна храна. 

За финал напомняме


Като стопани, ние сме отговорни за храната, която предоставяме на нашите опашатковци. Избягването на токсични храни е важна част от грижата за тяхното здраве. Надяваме се, че този списък ще ви помогне да предотвратите възможни опасности и да продължите да усъвършенствате грижата си.

Знаете ли за още храни, които биха могли да са опасни за нашите опашаковци? 🤔

Обратно към блога

Разгледай продуктите:

Нашите 3 дизайна ще внесат настроение по време на всяка разходка.